Man i oväder. Foto: Amanda Odeski/ AP/ TT
Foto: Amanda Odeski/ AP/ TT

SMHI varnar för stormig juldag

På juldagskvällen väntas vindar på 25 meter per sekund i södra Norrland. Även sydvästra Sverige får kraftiga vindar, med inställda tåg som följd.

– Man ska väl inte ut och röra sig för mycket. Vind är ju inte farlig i sig men den ger ju effekter, det kan falla träd och annat, säger Anders Wettergren, jourhavande meterolog på SMHI.

På juldagen väntas det bli rejält blåsigt i södra Norrland, framför allt mot kvällen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormvindar i Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, samt Bottenviken.

Kraftigast väntas det blåsa i Jämtlandsfjällen och särskilt kring Storsjön, där vindarna kan bli en bit över 25 meter per sekund.

Fem tågsträckor i nordvästra Götaland har ställts in under hela juldagen, på grund av de kraftiga vindar som väntas. En klass 1-varning är utfärdad i bland annat Västra Götaland, Bohuslän, Halland, Sjuhärad och Vänern, med vindar kring 20 meter per sekund.

Det har även blåst kraftigt i Norge på julafton, vilket har fått dödliga konsekvenser. En kvinna dog efter att ha träffats av en flaggstång på Holmenkollen i Oslo, och en man rycktes ut till havs av en våg vid Lindesnes fyr på Norges sydspets.

På SMHI:s karta kan du se exakt vilka områden som påverkas av stormvindarna.

Dessa tågsträckor är inställda under hela juldagen:

Halmstad-Värnamo

Värnamo-Vaggeryd-Nässjö

Jönköping-Vaggeryd-Värnamo

Nässjö-Vetlanda

Nässjö-Eksjö

Samtliga avgångar ersätts med buss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".