Pirita Näkkäläjärvi, chef för Yle Sápmi.
Pirita Näkkäläjärvi chef för Yle Sápmi. Foto: Vesa Toppari Yle.
Sápmi

Samisk mediachef sjukskriven efter nättrakasserier

Chefen för Yle Sápmi, Pirita Näkkäläjärvi, är sjukskriven.
Anledningen är de nättrakasserier hon upplevt riktats mot henne, rapporterar avvir.no.

Det har varit en tuff höst för Pirita Näkkäläjärvi, som varit chef för finska Yle samiska redaktion sedan tre år tillbaka.

Hon har under hösten varit sjukskriven på grund av den dåliga inomhusluften på redaktionen – som gjort att hela redaktionshuset stängts och personalen nu flyttat till olika platser i Enare.

Men när Pirita Näkkäläjärvi tillfrisknat från luftproblemen så har hon fortsatt sin sjukskrivning berättar hon till avvir.no.

-Jag orkar inte jobba och jag känner mig inte som en bra chef för mina anställda. Jag orkar inte ge dem mitt stöd när jag själv är i så dåligt skick, säger hon i intervjun.

Pirita Näkkäläjärvi säger att hon upplevt nättrakasserier ända sedan hon utsågs till chef för Yle Sápmi för tre år sedan.

Men under hösten fick hon en e-post där det insinuerades att Yle Sápmi skulle vara skyldiga till en persons död.

Näkkäläjärvi berättar för avvir.no att det handlade om en person som dött efter en lång tids sjukdom och som stod hennes familj nära.

-Det var ett grovt påstående och det har påverkat mig kraftigt, säger Pirita Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi upplever också att en riksdagsledamot skrivit om henne på sin blogg på ett obehagligt sätt.

-När en riksdagsledamot argumenterar med personliga påhopp så blir det fritt fram för andra att agera på samma sätt, säger Näkkäläjärvi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".