Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Foto: Dawn Villella/AP/ TT

Vargjakten skjuts upp

Vargjakten, som skulle ha startat på lördag den här veckan, skjuts upp. Det meddelade Förvaltningsrätten nyss.

I förra veckan lämnades en gemensam överklagan från Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen in till Naturvårdsverket för vidarebefordran till förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala.

De yrkade även på inhibition, vilket betyder att jakten skjuts upp tills det slutgiltiga beslutet om vargjakt är taget. Förvaltningsrätten har nu meddelat sitt beslut, och det blir alltså inhibition i ärende.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i mitten av december att det strider mot EU-rätten att förbjuda att vargjakten inte får överklagas.

Flera aktörer vill stoppa jakten och har överklagat vargjakten, som enligt de ursprungliga planerna ska pågå mellan den 2 januari och 15 februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".