1 av 4
Marja Påve rapporterar om flygkraschen i Akkajaur från flyghangar i Porjus. Foto: Teuvo Palomäki/ SVT
3 av 4
Marja Påve rapporterar om flygkraschen i Akkajaur från flyghangar i Porjus. Foto: Teuvo Palomäki/ SVT
Flygplan mot blå himmel.
4 av 4
Det kraschade flygplanet var av typen Canadair CRJ-200. Foto: Johan Nilsson/ TT
Flygplanskraschen i Jokkmokksfjällen

Postflygplan störtat i Jokkmokksfjällen

Marja Påve: Svenska polisen och fjällräddningen tar över sökandet
1:34 min

Ett postflygplan på väg mellan Oslo och Tromsø med två personer ombord har störtat i fjällen nära gränsen mellan Sverige och Norge. 

Vi har team på plats och fortsätter följa händelsen under dagen. 

Räddningstjänst och polis är på väg till haveriplatsen så snart det blir ljust nog. Det är ett norskt postflyg som har störtat i Jokkmokksfjällen. Strax före halv ett i natt kom SOS-larm från flygplanet. Norskt militärt spaningsplan lokaliserade det störtade planet några timmar senare, mellan Akkajaures nordvästra del och norska gränsen.

Området där flygplanet ska ha kraschat ligger oländigt till och förhållandena vid en nödsituation är svåra, enligt Per Grahn, helikopterpilot som har stor erfarenhet av att flyga i området och som själv ska delta vid räddningsinsatsen:

– Det är väldigt svårt att nödlanda där uppe. Det är höga alpina fjäll, steniga dalgångar och fjällhedar. Jag har inte varit uppe till platsen ännu, men jag bedömer att det är mycket svåra förhållanden som råder, säger Per Grahn, till SVT Nyheter

– Det var tydligt att det handlade om ett haveri, ett ganska kraftigt haveri, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid svenska Sjöfartsverket, till SVT Nyheter.

Efter den första inspektionen av nedslagsplatsen från luften står det klart att planet har slagits sönder helt i en våldsam krasch.

– Det är en väldigt tydlig nedslagsplats. Totaldiametern är cirka 50 meter och det är inga stora delar utan bara små fragment kvar av flygplanet, säger Daniel Lindblad till TT.

– Det finns inga tecken på att maskinen har kanat längs backen. Det verkar som att den har gått rakt ner i backen och kraschat, säger en poliskälla till SVT Nyheter Norrbotten. Räddningspersonal bedömer att det inte finns chans att någon har överlevt.

Det var två personer med på planet, nationaliteten på personerna har inte bekräftats, men enligt Sjöfartsverket är de varken svenska eller norska medborgare.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".