Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Flygplanskraschen i Jokkmokksfjällen

Ännu inga mänskliga kvarlevor hittade

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 18.58
Nicolas Seger är Statens haverikommission utredningsledare. Foto: Anne Marit Päiviö/Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Nicolas Seger är Statens haverikommission utredningsledare. Foto: Anne Marit Päiviö/Sameradion & SVT Sápmi
En stor utmaning för de som arbetar med det störtade postflyget är de få antal ljusa timmar varje dag. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion och SVT Sápmi
2 av 2
En stor utmaning för de som arbetar med det störtade postflyget är de få antal ljusa timmar varje dag. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion och SVT Sápmi

I dag kom utredare från Statens haverikommission till platsen där postflyget störtade i Jokkmokkfjällen. - Delar av svarta lådan är hittad, säger utredare Nicolas Seger.

Förhållande på platsen där flyget störtade har varit gynnsamma, trots kyla och svag vind. Kring olycksplatsen vid Oajetjåhkkå, som ligger väster om Ritsem är det skare och är lätt att röra sig i området. Det resulterar i att utredningsarbetet underlättas. Statens haverikommissions utredare kom till platsen i dag och de har påbörjat ett visuellt arbete där, genom att försöka skapa sig en överblick.
 
- Det är hög prioritet att hitta svarta lådan. Delar av dem har vi hittat, men de är inte kompletta. Vi vet inte om vi kommer hitta hela och hur länge vi kommer arbeta nu på olycksplatsen, säger utredare Nicolas Seger.
 
Det är för tidigt att veta vad som orsakat olyckan. De delar av svarta lådorna som innehåller röstinspelningar mellan piloterna och flygdata från flygplanet letar man speciellt efter. Statens haverikommission har som regel att publicera den färdiga utredning inom tolv månader från det olyckan inträffat, men i vissa komplicerade fall kan tiden bli längre. 
 
- Svarta lådorna är viktiga för utredningen om vi ska försöka få en så klar bild över händelseförloppet som möjligt, säger Nicolas Seger. 
 
Det var natten till fredag postflyget var på väg från Oslo till Tromsö i Norge, när de sände ut ett nödrop innan flyget kort efter försvann från radarn. Under samma natt hittades olycksplatsen i Jokkmokksfjällen där planet som hade två personer ombord störtade. Igår var polisen till platsen men det är först idag man påbörjat en haveriutredning.
 
David Ögren är insatschef på polisen och är på plats i baslägret som polisen har i Ritsem. Det har under dagen arbetat omkring ett tiotal man ute på olycksplatsen under dygnets få ljusa timmar.
 
- Vi har inte hitta några mänskliga kvarlevor idag och imorgon fortsätter vi eftersöka på platsen. Nu har vi pumpat ut flygbränsle och i morgon ska vi börja flytta på de delar som finns på platsen och se vad som döljer sig där, säger David Ögren insatschef på polisen.
 
Det är i dagsläget inte klart hur många dygn framöver man kommer eftersöka och utreda olycksplatsen. Det är omkring tre mil till närmaste bilväg från platsen där planet störtade och under dagen användes tre helikoptrar för att transportera saker och bemanning till och från olycksplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".