Ingen självklarhet att vården har koll på patientens etnicitet

Jim Lindberg: Man ska hävda sin rätt
0:36 min

I snart ett år har det funnits ett avtal mellan Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa och Region Jämtland Härjedalen. Att vården har koll på vilken etnicitet patienten har är ingen självklarhet.

Därför anmoder enhetschef på beroendeenheten i Region Jämtland Härjedalen Jim Lindberg att påminna vården om att man är same och avtalet som finns.

- Man ska hävda sin rätt. Finns det ett avtal så finns det för att det ska användas.

Även om det känns som att smita i kön?

- Absolut, det är därför avtalet finns. För att man ska få den vård som behövs, säger Jim Lindberg.

Det är snart ett år sedan Region Jämtland-Härjedalen skrev under ett samarbetsavtal med SANKS som är Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa i Karasjok. Det är patienter som blivit hjälpt av SANKS som har flera olika vårdinriktningar. Bland annat finns en familjeenhet, vuxenvård, men även en beroendeenhet.  Även om alla vårdcentraler i länet har blivit informerade om avtalet, så är det inte säkert att avtalet lever färskt i minnet hos stressade läkare och stafettläkare. Det är heller inte säkert att läkaren är medveten om att man är same.

Avtalet innebär inte att alla samiska patienter måste åka till Karasjok där SANKS finns, men att de samiska patienter som vården i Region Jämtland- Härjedalen känner att de inte har kompetens eller kapacitet att behandla, kan bli hjälpt där.

Flera kommuner inom Jämtland-Härjedalen har långa väntetider för att få komma till psykolog, i värsta fall kan man få vänta i 90 dagar. Men för den som mår dåligt kan det bli lång tid att vänta, för att söka hjälp för att man mår dåligt kan sitta långt inne och man kan ha väntat länge med att kontakta vården.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".