Conifa 2014
1 av 2
Conifa Worldfotboll Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Henrik Olsen, sametingsrådet i Norge. Foto: Rune Nordgård Andreassen/NRK
2 av 2
Henrik Olsen, sametingsrådet i Norge. Foto: Rune Nordgård Andreassen/NRK
Conifa 2016

Sametinget avråder också från resor till Abchazien

Henrik Olsen: Vi gör ingen annan bedömning än UD
1:36 min

Sametinget i Norge avråder Sápmi från att resa till sommarens Conifa world cup i Abchazien. Henrik Olsen är ansvarig för idrottsfrågor i sametingsrådet - och han säger att Sametinget inte gör någon annan bedömning än norska utrikesdepartement.

I lördags blev det klart att Sápmi är ett av de 12 lagen som får delta i sommarens Conifa world cup i Abchazien.

Men det är ett komplicerat politiskt läge i området: Georgien anser att Abchazien tillhör Georgien, men har ockuperats av Ryssland.

EU och de nordiska länderna stödjer Georgien i konflikten och avråder från resor till Abchazien.

- Sametinget förhåller sig till UD:s rekommendationer. Det gör även vi när vi ska skicka anställda ut i världen, säger Henrik Olsen.

Presidenten för Conifa, Per-Anders Blind säger att han är helt trygg med att åka till Abchazien - han säger också att regeringen i Abchazien garanterar lagen säkerhet under turneringen.

-Allt det här är ett politiskt spel, att man har den här rekommendationen är inte för att det är farligt. Jag skulle vara betydligt mer orolig för att åka till Paris, det är bara skitsnack att det skulle vara farligt i Abchazien, säger Blind.

Henrik Olsen delar inte den uppfattningen.

- Vi har ingen anledning att tro att det ligger politiska skäl bakom UD:s bedömningar, säger Olsen.

Sametinget i Norge har gett ett bidrag på 150 000 kronor för Sápmis deltagande - men enligt Henrik Olsen är det inte aktuellt att dra tillbaka pengarna.

- Nej, stödet påverkas inte av den här saken, säger Olsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".