Christina Allard. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Christina Allard. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Renkötselrätten starkast i Norge enligt rättsforskare

Christina Allard: Vi har väldigt få rättsfall i Sverige
6:41 min

I torsdags släpptes den första boken som någonsin lyft skillnaderna mellan Sveriges, Norges och Finlands reglering av renskötselrätt. Författaren och forskaren Christina Allard står bakom boken.

- Den norska lagstiftningen är bättre, den är tydligare och norska Høyesteretten har en större vana att hantera markrättigheter som är oklara. De som inte bygger på papper eller avtal utan bara på långvarigt bruk. Det har underlättat för renskötselrätten när det vart tvister kring rätten till renskötsel, säger Allard.

Även fast traditioner och kulturen bland samer i Sverige, Norge och Finland är den samma är ländernas förståelse av renskötseln inte lika. Författaren Christina Allard förklarar i boken " Renskötselrätt i nordisk belysning" hur skillnaderna vuxit fram och utvecklats. Den första boken som hittills har lyft frågan.

Slutsatserna visar att renskötselrätten står starkast i Norge och där har domstolarna mer erfarenhet och kunskap om urminneshävd. I Sverige och Finland är det få rättsfall som har med renskötselrätt att göra.

- I finland finns inget rättfall som rör renskötsel och ytterst få som rör urminneshävd. Här har norska Høyesteretten mer erfarenhet att vila på, säger Allard.

Boken ska i första hand användas i forskning men Christina Allard hoppas att den även blir en vägledning för domstolar vid tvister om renskötselrätt.

- Jag hoppas att man får en förståelse att det finns en djupgående skillnad som man inte kan förändra så enkelt. Och att domstolarna i Sverge och Finland tar till sig de här förhållandena, berättar Allard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".