Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Gary Kramer/ AP/ TT

Skyddjakt på två vargar i Lillhärdals området

I förra veckan fick Handölsdalens sameby rätt till skyddsjakt på två vargar som uppehåller sig i området kring Lillhärdal. 

Enligt länsstyrelsens vilthandläggare Mikael Wallén har vargarna gjort skada på en renhjord(vintergrupp) som har vinterbete i området. Förra året var detta ett vargrevir men länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på dom vargarna då vargarna kom in i Ruvhten Sijtes renbetesområde och orsakde skada. Nu har nya vargar kommit in i området. 

- Fram till den 31 januari har Handölsdalens sameby skyddsjakt på de två vargarna, säger Wallén.

Vad sa ni då när ni fick reda på att en vintergrupp skulle flytta dit i år? 

-  Nordväst om Sveg finns det vinterbetesområde, men där är trafikolyckor vanligt vilket inte hade gjort skadorna mindre eller mer än vad det är i nuläget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".