Charlotte Cederlund. Foto: Privat
Charlotte Cederlund. Foto: Privat
Rádio Sápmi

Skåning om samisk miljö och kultur i en ny fantasy bok

en stor omställning för Áili
5:51 min

Boken Middagsmörker handlar om 16-åriga Áili som, när pappan dör tvingas flytta hela vägen från Skåne till sin mammas hemby Idijärvi i nordligaste Lappland.

Författaren Charlotte Cederlund debutroman middagsmörker handlar om Samisk kultur och mytologi och den kommer ut idag.

Boken handlar om sametjejen Áili som tvingas flytta från Skåne till sin morfar som bor i byn Idijärvi och som hon aldrig träffat förut, eftersom hennes pappa höll henne borta från allt det samiska. Men allt står inte riktigt rätt till i Sápmi, uråldriga krafter har börjat vakna till liv efter flera sekel i dvala. För Áili blir det allt tydligare att hon har en roll i det hela.

Boken är skriven som ett fantasyäventyr och skriven av författaren Charlotte Cederlund, som själv inte visste mycket om samer innan hon skrev boken Middagsmörker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".