Peter Rodhe, ordförande Same Ätnam. Foto: Olle Kejonen / Sameradion & SVT Sápmi
Peter Rodhe, ordförande Same Ätnam. Foto: Olle Kejonen / Sameradion & SVT Sápmi

Nytt målprogram för Same Ätnam

Rodhe: jobba med kvalitet
1:33 min

Det är dags att organisera upp arbetet för samiska riksorganisationen Same Ätnam, med ett nytt målsättningsprogram. I det nya programmet kommer Same Ätnam bland annat att lägga fokus på utbildning och forskning, berättar Same Ätnams ordförande Peter Rodhe.

- Det är ju inte så att vi har agerat i strid mot det gamla målsättningsprogrammet. Men vi har upplevt under en längre tid att det speglar ändå inte riktigt vår verksamhet och våra mål på ett bra sätt, säger Same Ätnams ordförande Peter Rodhe. 

Det var i november som Same Ätnam höll en workshop med sina medlemsorganisationer där syftet var att ta fram ett nytt målsättningsprogram. Det nya programmet ska bland annat öppna upp till mer handlingsfrihet, och innebära större övergripande mål. Det är sedan styrelsens och landsmötets uppgift att konkretisera i en handlingsplan hur målsättningarna och visionerna ska uppnås. Same Ätnams ordförande Peter Rodhe berättar också att de kommer att lägga extra tyngd på vissa områden.

- Det första var då medlemsföreningarna, sedan var det slöjd, hantverk och formgivning. Och dessutom utbildning och forskning.

Same Ätnam som bildades 1945 är den äldsta samiska riksorganisationen som finns. Idag är det 8 föreningar som är knutna till organisationen. Organisationens syfte är främja samisk kultur, både socialt, rättsligt och ekonomiskt.

- Hur ska vi jobba med kvalitet och hur vill vi att organisationen ska uppfattas, så att det också finns med i de nya målsättningsprogrammet, säger Peter Rodhe.

Det nya målsättningsprogrammet ska presenteras den 21 maj i samband med Same Ätnams landsmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".