Kaisa Huuva, Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Kaisa Huuva, Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen, Sameradion & SVT Sápmi.

Nomadskolelivets berättelser i ny bok

2:09 min

För första gången ges nu en bok ut om nomadskolan. Boken som lanseras i samband med Jokkmokks marknad, innehåller berättelser och artiklar från och om nomadskolan.

I boken som heter När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och har ännu inte kommit tillbaka - Minnesbilder från samernas skoltid får läsaren bland annat ta del av berättelser från nomadskolan. Som den här: 

"Hon pratade inte samiska med oss, fast att hon var ifrån samma trakter som vi, istället talade hon bara svenska. Jag vet inte om hon inte fick, eller om hon inte bara ville."

Boken handlar om nomadskolan som gjorde sitt inträde 1913. Tanken med nomadskolan var att flyttsamernas barn var olämpliga att gå i vanliga skolor, eftersom barn till renskötare inte behövde en lika bra utbildning som andra barn.

- De tankar som låg bakom dem vilade ju på en politik som inte gagnade eller var bra för det samiska samhället på den tiden, med konsekvenser in i vår egen tid, säger Kaisa Huuva, handläggare för samiskt kyrkoliv och redaktör för boken.

Samernas skolhistoria som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, vittnar om hur en främmande kultur skulle ersätta den samiska kulturen, både genom språk och värderingar.

Därför har boken om nomadskolan många syften, menar Kaisa Huuva. Dels att sprida kunskap om nomadskolan, men också att betona Svenska Kyrkans roll i nomadskoleundervisningen.

- Många har farit illa av att gå på nomadskolan, inte alla, men många. Och här har kyrkan ett ansvar och ett av syftena med boken är att visa på det, säger hon.

När vi tittar närmare på bokens innehåll hittar vi åtta personliga berättelser om nomadskolelivets upplevelser, både dåliga erfarenheter och mer glädjefyllda. Men boken innehåller också artiklar om hur nomadskolan trots att den upphörde på 60-talet ännu påverkar samer av idag.

- Vi har till exempel en yngre person som berättar om hur nomadskolan har påverkat personens politiska arbete, säger Kaisa Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista