I höstas skrev tidningen Samefolket en lång artikel om Kerstin Kuoljok. Fotot av Kerstin Kuoljok är taget av Åsa Lindstrand. (Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi)
I höstas skrev tidningen Samefolket en lång artikel om Kerstin Kuoljok. Bilden av Kerstin Kuoljok är tagen av Åsa Lindstrand, fotograf och reporter på Samefolket. (Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi)

Kerstin Kuoljok har gått bort

Författaren och etnologen Kerstin Kuoljok är död. Hon disputerade 1969 i Uppsala. Två år senare kom populärversionen på svenska, Föda och nödföda, som enligt forskarkollegornas minnesord blev kultförklarad.

Att skriva var hennes liv och hon hade omfattande kunskaper om samer och sibiriska folk. Det här resulterade bland annat i ett tiotal böcker om folken i norr, om östsamisk kultur i Ryssland, om nordsamojediska folk och om myterna om den himmelska renen hos samer på kolahalvön.

Minnesordet är underskrivet av tre forskarkollegor som låtit sig inspireras av Kerstin Kuoljok.

I höstas publicerade tidningen Samefolket en lång artikel med Kerstin Kuoljok. I den sa hon att hon inte skriver om det hon kan utan om det hon vill veta något om. Och det som intresserat henne allra mest har varit att veta mer om och beskriva människans villkor på jorden.

Kerstin Kuoljok var bosatt i Jokkmokk och blev 80 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista