Karesuando skola. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Karesuando skola. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion

Kylan stänger skolor i Karesuando

Minus 39 grader ute och endast 14 plusgrader inomhus gör att skolorna i Karesuando måste hålla stängt. Eleverna har nu varit hemma i två dagar.

- Flera lektionssalar som gympahallen och slöjdsalen måste stängas eftersom det är fläktar som inte kan vara igång, berättar Lars-Arne Söderfalk som är lärare på Karesuando skola. Han säger också att det är många elever från kringliggande byar som inte kan ta sig till skolan när bussarna är inställda och inte heller startat i kylan.

Karesuando där det bor ungefär 300 personer har två skolor, sameskolan och den kommunala skolan, till båda skolorna reser många elever flera mil från närliggande byar. Enligt SMHi var det minus 39 grader på torsdag morgon men ändå så är det innetemperaturen som gjort att sameskolan blev tvungen att stänga, något som inte tidigare har hänt.

- Vi har stängt skolan för att innetemperaturen var så lång, 14 grader inomhus. Det är en gammal byggnad och så är det andra veckan som det är extremt kallt, så det behövs inte så mycket för att något i värmesystemet inte ska fungera och det blir utkylt snabbt, säger Laila Stenberg, rektor på sameskolan i Karesuando.

Hur länge kommer ni att hålla stängt?

- Det vet vi inte, vi ser från morgon till morgon hur det ser ut, säger Laila Stenberg.

Eleverna har inte kunnat vara i skolan på två dagar, ska de ta igen den här tiden?

- Ja de måste få hemuppgifter, det är så att man har under läsåret vissa dagar som eleverna ska gå i skolan, säger Laila Stenberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".