Conifa World Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Conifa World Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Conifa 2016

Conifas vicepresident: Det är inga problem att resa till Abchazien

1:48 min

Trots att både EU och Georgiska ambassaden avråder från att resa till Abchazien så uppmanar Conifas vicepresident, själv från Abchazien, att åka dit och Conifa World Cup där också Sápmi ska delta.

Området i Kaukasus där republiken Abchazien ligger har länge präglats av konflikter. Och det är just i Abchazien som sommarens Conifa World cup kommer att hållas, där bland annat Sápmi kommer att delta. Den bakomliggande konflikten präglas av att Georgien anser att Abchazien tillhör Georgien, men att republiken har ockuperats av Ryssland. EU och utrikesdepartementen i Norge och Sverige stödjer därför Georgien i konflikten och avråder från resor till Abchazien. Även Norska Sametinget avråder ifrån att resa dit.

Men Dimitri Pagava, vicepresident för Conifa och själv från Abchazien tycker inte att man ska ta det på allvar.

- Vi har ingenting att göra med Georgiska ambassaden eftersom Abchazien är självständiga. Dom vill gärna säga någonting, så att det blir lite svårt att komma. Det är på grund av att vi hade krig med Georgien 92-93 och vi har haft politiska problem som vi hade förut, säger Dimitri Pagava.

Dimitri Pagava berättar att det varje år kommer miljontals turister till Abchazien via Ryssland, och att det inte ska vara ett problem för de deltagande lagen att komma till Abchazien. Och trots att Georgiska ambassaden menar att de bryter mot Georgisk lag och försvårar för visum i Georgien, så tror inte Dimitri Pagava att detta kommer att avskräcka deltagarna till Conifa World cup.

- Nej, absolut inte, säger Dimitri Pagava, vicepresident i Conifa och arrangör för fotbollsturneringen Conifa World Cup i Abchazien.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista