Nytt EU-projekt ska minska konflikter vid gruvexploateringar

1:56 min

Ett nystartat EU-projekt ska hjälpa glesbygdskommuner att dra nytta av industrietableringar och också minska konflikter mellan olika intressen.

Kommuner från fyra nordeuropeiska länder är med i projektet och bland dem finns Storumans kommun. Förra veckan träffades de i Hemavan för första gången.

- Vi hoppas vi ska kunna utarbeta modeller och verktyg för att kunna skapa nytta mellan branscher. Så att man inte får konflikter mellan gruvnäring och rennäring, mellan gruvnäring och turism. Och de eventuella negativa konsekvenserna ska man försöka mildra, säger Jimmy Lindberg som är Storuman kommuns projektledare.

Regina, som projektet heter, påbörjades för att belysa hur olika industrietableringar påverkar glesbygden. Ett av målen är att ta fram en handbok som ska användas vid etablering och avveckling av stora gruv- eller industriprojekt i småsamhälle, och den ska också hjälpa kommuner att minska konflikter mellan olika intressen vid exploateringen.

Kommunerna som är med i projektet utöver Storuman är Sodankylä i Finland, Alstahaug och Brønnøy i Norge samt Kujalleq på Grönland. Kommunerna ska tillsammans med forskare och expertis ta fram denna handbok. Jimmy Lindberg säger att rennäringen så som andra lokala näringar kommer ha en självklar plats i projektet.

- De kommer involveras i processen som andra grupperingar. Och det är jätteviktigt att alla ska få komma till tals.

Projektet ska inte enbart fokusera på konflikter utan också hur olika intressen kan gå hand i hand. Storuman kommun har en del erfarenhet kring gruvetablering då lokala konflikter uppstod efter att planerna på en gruva i Rönnbäck presenterades för några år sedan. Lindberg vill att det här projektet ska stärka dem inför de investeringar och exploateringar som väntar för kommunen.

- Man kan tycka vi är en stor kommun, men marken ska används klokt och att värden ska uppstå lokalt, säger Jimmy Lindberg på Storumans kommun.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista