Elin Kåvens Nya CD "Eamiritni" Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Elin Kåvens Nya CD "Eamiritni" Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Elin Kåvens nya CD snart också i Norden

1:45 min

Den 15 februari släpper Elin Kåven sin tredje cd-skiva "Eamiritni" i Norden. Skivan har släppts i övriga Europa redan i november.

Elin Kåven beskriver CD-skivan som nationalromantisk gentemot den samiska kulturen och berättar att den till stor del handlar om flytten tillbaka till Sápmi.

- Det är inte bara det att jag kommer hem till min egen kultur, men jag kommer också hem till naturen.

Efter 16 år hemifrån i bland annat Spanien, Australien och södra Norge, så återvänder Elin Kåven till sina hemtrakter och Sápmi. Hon är född i Karasjok men bor för tillfället i Alta. Åren hemifrån har gjort att Elin ser på hembygden och den samiska kulturen med nya ögon.

- Då såg jag väldigt tydligt hur speciell den samiska kulturen är, med jojken och så.

Det har tagit Elin Kåven två år att färdigställa skivan, som skiljer sig från hennes tidigare produktioner i och med jojkinslagen. Det är först nu hon inser hur speciell jojken är och vikten av att föra jojktraditionen vidare. När skivan släpptes i övriga Europa fick den mycket bra kritik och ledde bland annat till en nominering i German Record Critics Award. Så nu hoppas Elin på ett liknande mottagande i norden.

- Jag hoppas att den blir bra mottagen här i Norden också, det svider ju extra om inte hemlandet gillar det, säger Eilin Kåven om skivan som är producerad av Juhani Silvola.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista