Vägskylt Máláge. Fotomontage: SVT
Vägskylt Máláge. Fotomontage: SVT

Polisen utreder Malå sameby

1:24 min

Malå samebys styrelse fick inte ansvarsfrihet och ordföranden Jan Rannerud avgick innan jul.
Enligt uppgift har de senaste åren varit problemfyllda för samebyn, och just nu pågår två polisutredningar som rör Malå sameby.

En genomgång av årsmötesprotokoll visar att styrelsen i Malå skogssameby inte har beviljats ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2013 - och enligt uppgifter från medlemmar i samebyn inte heller för år 2014.

Det här ska ha berott på att medlemmarna haft dålig insyn i verksamheten och att det funnits misstankar om ekonomiska oegentligheter inom samebyn.

Efter uteblivna beslut om ansvarsfrihet för styrelsen och flera möten nu under hösten - så avgick ordföranden Jan Rannerud strax innan jul.

Rannerud är också partiledare i sametingspartiet Vuovdega/Skogssamerna - och vi har sökt honom för en kommentar, men inte lyckas nå honom.

Under vägens gång har det i höstas även inkommit en polisanmälan om ekonomisk brottslighet inom samebyn. Ekobrottsmyndigheten i Umeå har inlett en förundersökning och uttalar sig inte i nuläget.

Samtidigt pågår också en polisutredning om renstöld inom samebyn. Det efter att slaktrester från ett stort antal renar hittades i höstas - och många av samebymedlemmarna är drabbade.

Polisen har förhört sakägare men vill inte säga nåt om saken ännu.

Efter att Jan Rannerud lämnat sin post i mitten på december så valdes en ny styrelse den 4 januari - med Jörgen Stenberg som ordförande.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista