Jörgen Stenberg. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Jörgen Stenberg. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi

Malås nyvalde ordförande blickar framåt

Jörgen Stenberg: Att föra renens talan är ett otroligt viktigt uppdrag
2:08 min

Malå samebys nyvalde ordförande Jörgen Stenberg vill inte kommentera det som varit i samebyn under förra styrelsens ledning.
Istället vill Stenberg nu blicka framåt - och det med renens bästa i fokus.

- Det är det viktigaste uppdraget man kan ha, att föra renens talan är ett otroligt viktigt uppdrag, för han kan inte prata för sig själv, säger Jörgen Stenberg.

Men det är med blandade känslor Jörgen Stenberg tar sig an uppdraget. För samtidigt som han ser det som viktigt att föra renens och samebyns talan, menar han att man inte kan ta på sig något svårare.

- Mot exploatörer och olika håll, så är det ju svårt att företräda renen. Det är ett ganska utsatt arbete, samtidigt är det ju roligt, för det är ju viktigt, säger Stenberg.

- Det känns otroligt utmanande för det är så många olika faktorer som spelar in i resultatet av det man håller på med, som man inte kan styra över. Alltså med exploateringstryck och politikers beslut som tas.

Ett exempel på beslut som Sametinget fattat och som får konsekvenser för samebyn - som Jörgen Stenberg som ordförande nu får ta tag i - är gränsdragningen mellan samebyarna i Västerbotten.

- Vi är ju ett väldigt prekärt läge där vi mist väldigt mycket land och nu kommer man hantera följderna av att man skurit bort stora delar av våra vinterbetesområden till andra samebyar, säger Stenberg.

- Det blir ju följdverkningar i renantal som länsstyrelsen ska hantera. Och förslagen ligger på att de ska minskas renantalen, så det blir en intern fråga som vi ska ta itu med som är ganska svår att hantera och diskutera, eftersom det är människors liv och leverne.

Vad ser du som din främsta uppgift nu då?

- Ta itu med dagssituationen, så att alla blir införstådda med problematiken, både inom samebyn och utåt. Så det är väl det man får ta itu med. Sen är det gentemot Sametinget också, som tar beslut som har konsekvenser för oss på ett väldigt drastiskt sätt.

- Så där är en utmaning att förmedla den verklighet vi lever i. En sameby idag handlar om mer än att bara sköta om renar till vardags, utan det är relationer som ska vårdas, säger Jörgen Stenberg, ny ordförande i Malå sameby.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".