En ny samisk stadskultur under utveckling visar forskning

Paul Pedersen har forskat om stadssamer
6:29 min

Allt fler samer flyttar till storstäder och en ny samisk stadskultur är under utveckling. Det visar en ny forskning av Paul Pedersen som nu också blivit en bok.

Paul Pedersen har tillsammans med Torill Nyseth intervjuat samer i sex olika samiska storstäder. Deras forskning har resulterat i en bok som Trosmø čálliidlágádus har givit ut. Forskningen visar att samiska storstäder är samlingspunkter för samer med olika samiska bakgrunder och olika samiska delkulturer.

Det finns olika sätt för samer i storstäder att markera sin samiska identitet i staden. Paul Pedersen berättar att kolt fortfarande är viktigt för dem men också små symboler som samiska smycken kan vara viktigt.

Paul Pedersen och studenten Rebecka Forsgren från Uppsala gästar dagens Rádio Sápmi och pratar om stadssamer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".