Renskötare Jakob Nygård. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Renskötare Jakob Nygård. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Gruvplaner i Norge oroar sameby

Jakob Nygård: Man blir chockad
2:28 min

Ett gruvföretag vill bryta täljsten inom Sirges samebys sommarbetesområde på norsk sida.
Jakob Nygård är ordförande i samebyn - och för honom kommer planerna som en överraskning.

Fyndigheten ligger vid Linnájávrre inom Hamaröys kommun, alldeles vid svenska gränsen.

Det är företaget Leonhard Nilsen & Sönner som har rättigheterna till täljstensförekomsten, som räknas som en av nord-europas rikaste förekomster.

Det har funnits planer på en nationalpark i området - men detta har norska regeringen nu slopat och nu vädrar företaget morgonluft och förhpooningen är att starta en gruva inom fem år.

Vilket alltså kommer som en överraskning för Sirges sameby.

- Det kommer som en nyhet - man blir ju chockad över att det är en stå stor fyndighet. Det kommer helt klart att påverka oss, säger ordförande Jakob Nygård.

Till sommaren ska företaget börja undersöka området ordentligt - men det finns stora utmaningar säger direktören Frode Nilsen. Området ligger högt upp på fjället, helt utan infrastruktur och tidigare beräkningar visar att en gruvstart i runda slängar skulle kosta en miljard.

- Vi tror det är ett bra projekt - annars skulle vi inte hålla på. Men vi måste se över kostnaderna och försöka få in fler partners i projektet, säger Frode Nilsen.

Företaget planerar för brytning under sommarhalvåret för att sedan frakta ner malmen närmare kusten där den ska förädlas.

Gruvbrytningen ska alltså ske samtidigt som Sirges sameby har renar på sommarbete i område - en omöjligt kombination menar samebyordföranden Jakob Nygård.

- Det kommer inte att gå kombinera. Renen kommer att skygga för gruvan, säger Nygård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".