Rönnbäcken/ Björkvattnet. Fotat från Vinberget. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Rönnbäcken/ Björkvattnet. Fotat från Vinberget. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi

Överklagan av undersökningstillstånd för Rönnbäcken avvisas

Tre samers överklagan av undersökningstillståndet för den tilltänkta nickelgruvan i Rönnbäcken utanför Tärnaby, har avvisats av kammarrätten.   

De tre samerna, som inte är medlemmar i den berörda samebyn Vapsten, har i sina överklaganden åberopat att de i egenskap av att de är samer har fiskerätt i det aktuella undersökningsområdet.

De åberopar också att de som samer är en del av Sveriges urfolk, och att de har rätt till inflytande enligt internationella urfolksrättigheter. De menar att undersökningstillståndet rör minerallagen och att rennäringslagen inte ska tillämpas i målet. Även sin äganderätt till fastigheter i området åberopas som orsak till överklagan.  

Men Kammarrätten menar, precis som Bergsstaten gjort i sin bedömning, att de tre samerna inte har rätt att överklaga undersökningstillståndet.

Både Bergsstaten och kammarrätten menar att samers jakt- och fiskerätt regleras i rennäringslagen och endast är förbehållen medlemmar av samebyn. De konstaterar att de tre som överklagat inte är medlemmar i Vapsten sameby.

Vidare menar de att beslut av undersökningstillstånd, enligt förvaltningsrättslig praxis, endast får överklagas av "berörda fastighetsägare, de rättighetshavare som är inskrivna i fastighetsregistret, de rättighetshavare som blivit kända på annat sätt samt berörd sameby."

De konstaterar också att ingen av de fastigheter som åberopas och ägs av de tre samerna, berörs av undersökningstillståndet.  

Varken Bergsstaten eller kammarrätten delar förvaltningsrättens tidigare bedömning att de tre samerna har fiskerätt i området i egenskap av att de är samer.

Kammarrätten ändrar förvaltningsrättens dom, enligt Bergsstatens yrkande, så att överklagandet avvisas. De menar att överklaganden inte skulle ha prövats i förvaltningsrätten, då de tre personerna inte har talerätt i målet. 

Bolaget Nickel Mountain AB begärde i oktober 2013 en treårig förlängning av bearbetningskoncessionen i området som de haft sedan 2007, vilket beviljades av Bergmästaren. I maj 2015 finner förvaltningsrätten, med stöd av minerallagen, att Nickel Mountain AB inte ska ha rätt till ytterligare förlängning av undersökningstillståndet Rönnbäcken nr 4. Förvaltningsrätten konstaterade därför att Bergsstatens godkännande av undersökningstillståndet skulle upphävas.

I oktober förra året lade bolaget Nickel Mountain AB ner sina planer på en nickelgruva i Rönnbäcken, då de inte längre såg någon lönsamhet i projektet. Berbetningskoncessionen för området finns kvar fram till 2037 och har nu övertagits av det svenska prospekteringsbolaget Archelon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".