Håkan Jonsson. Foto: David Rydenfalk / Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: David Rydenfalk / Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Hela Sametingets verksamhet ska hyvlas

2:06 min

En osthyvel över hela verksamheten. Ja, så beskriver Sametingets styrelseordförande de neddragningar som krävs för att få ordning på ekonomin. Men Håkan Jonsson vill inte gå in på några detaljer.

Under gårdagens styrelsemöte i Kiruna var det inledande rapporter från bland annat styrelseordförande och ekonomin som diskussionerna handlade om.

Enligt prognosen från december är det röda siffror på ungefär 2 miljoner kronor för 2015 som nu måste hanteras. Också 2014 blev det röda siffror, men då cirka 100 000 kronor.

2015 blev alltså sämre och nu menar Håkan Jonsson att det kommer att skäras i de flesta anslagsposter; alltså den folkvalda delen, samisk kultur, åtgärder för nationella minoriteter och främjande av rennäringen. Exakt var det kommer att dras ner är inte klart.

- Hur mycket och på vilka är inte bestämt än. Man kan väl säga att det är en osthyvel över hela linjen, säger Håkan Jonsson. Vår målsättning är att det inte ska försvåra arbetet för någon, inom någon av budgetposterna, utan att vi ska ha ganska normal verksamhet trots viss neddragning.

Orsakerna till den kärva ekonomin förklarades förra året bland annat med att Sametinget fått fler arbetsuppgifter, att det är fler aktörer som vill ha dialog med Sametinget och att det internationella arbetet ökat.

Nu diskuterar styrelsen budgetfrågan fram och tillbaka, i nära dialog med Sametingets administration, för att ha ett färdigt förslag till plenum i Gällivare den 23-25 februari.

- Förhoppningen är att vi ska få en budget som alla partier som medverkar i styrelsen kan vara hyfsat nöjd med i alla fall, säger Håkan Jonsson.

En osthyvel över hela planet så att säga, över hela Sametinget. Är det några som kommer att få lämna sina jobb?

- Det diskuterar vi inte överhuvudtaget. Man ska komma ihåg att vi politiker bara diskuterar övergripande budget. Om människor ska lämna sina jobb är det kansliet som avgör det, men vår målsättning är naturligtvis att det inte ska påverka personalstyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista