Håkan Jonsson. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Håkan Jonsson. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Efter tio år kan ny kulturpolitik klubbas på plenum

1:37 min

I februari ska Sametingets omdiskuterade kulturpolitiska handlingsprogram upp i plenum. Det har Sametingets styrelse beslutat under styrelsemötet i Kiruna.

Det är snart tio år sedan Sametingets förra kulturpolitiska handlingsprogram antogs av plenum. Och sedan fem år tillbaka har Sametinget brottats med ett nytt. Frågan har varit uppe över tio gånger på två år i kulturnämnden, men utan att det kommit upp till plenum.

- I och med att nämnden har varit ening och styrelsen också varit enig. Det är klart det kommer bli diskussioner det utgår jag ifrån, men jag tror inte att det kommer bli alltför höga svallvågor, utan jag är tämligen säker på att även plenum kommer att anta det här programmet, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

När Sameradion och SVT Sápmi intervjuade honom i oktober, menade han att det vore ett misslyckande om det inte finns ett färdigt förslag till plenum i februari.

- Efter många om och men har kulturnämnden kunnat enas och vi lägger fram ett förslag som vi tror kan gå igenom i plenum. Det är viktigt för tiderna förändras och med det måste vi också anpassa handlingsprogrammet, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista