Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
#sanningsápmi

Gräsrötterna ska med när sanningskommission diskuteras

2:00 min

Att svenska staten en gång för alla gör upp med historiska oförrätter mot samerna, det är Sametingets och Diskrimineringsombudsmannens tanke med en oberoende sanningskommission. I morgon inleds diskussionerna med företrädare för samiska riksorganisationer.

I somras kom Sametinget och Diskrimineringsombudsmannen, DO, överens om att inleda ett samarbete för att en oberoende sanningskommission ska inrättas.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson tror en sanningskommission skulle betyda mycket. 

- Det skulle förhoppningsvis få stora konsekvenser, eller rättare sagt, det skulle vara väldigt positivt för samerna i Sverige.

Tanken är att svenska staten en gång för alla gör upp med historiska oförrätter mot samerna, som tvångsförflyttningar och skallmätningar bara för att nämna några.

De båda parterna menar att Sverige har en kolonial historia med övergrepp och diskriminering av samer som lever kvar än idag, något som organisationerna nu har tänkt ta tag i.

Nu har Sametinget och DO bjudit in ordföranden i Sametingets olika nämnder och samiska riksorganisationer till överläggningar om vilka förväntningar det finns och vad en sanningskommission överhuvudtaget ska handla om.

Såhär säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om varför samiska riksorganisationer är kallade till det här mötet.

- I en sanningskommission är det oerhört viktigt att människor på gräsrotsnivå blir engagerade och nu att riksorganisationerna är med är ett sätt att nå så många som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista