Bjarne Store-Jakobsen tillsammans med dottern och filmskaparen Elle-Máija Tailfeathers. Foto: Inga Marja Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Bjarne Store-Jakobsen tillsammans med dottern och filmskaparen Elle-Máija Tailfeathers. Foto: Inga Marja Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
#sanningsápmi

Rättskämpe: Behovet är stort för en sanningskommission

1:49 min

Den gamla rättskämpen Bjarne Store Jakobsen stödjer tanken om en samisk sanningskommission.

Bjarne Store Jakobsen  hoppas att sanningskommissionen kan bli gällande för hela Sápmi och att det gemensamma rådet för alla Sameting - Samisk Parlamentarisk Råd ska behandla frågan.

- Jag hoppas verkligen att arbetet som nu görs av svenska Sametinget får effekt i resten av Sápmi, säger han. 

Skolgången har historiskt varit tuff för de samiska barnen som ofta hamnade långt hemifrån i rasistiska institutioner. Mycket av det som hänt där har aldrig kommit fram, för det finns så mycket skam och smärta förknippat med detta.

Så även för Bjarne Store Jakobsen som får bryta intervjun vi gör i Enare för tårarna som pressar sig fram, men innan det är han tydlig med att behovet är stort för en sanningskommission för hela Sápmi. Han tror att den även kan vara nyttig politisk. 

- Det är ett stort behov av att dokumentera vår historia och få den fram. I synnerhet när vi ska argumentera för en bättre samepolitik. 

På frågan varför Sanningskommission aldrig varit på tapeten innan i samepolitiken, så tror Bjarne Store Jakobsen att dagens politiker inte riktigt vet hur illa ställt det varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista