Kniv med USB-sticka gjord av Jonas Zakriasson. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Kniv med USB-sticka gjord av Jonas Zakriasson. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi

USB-kniv auktioneras ut till förmån för psykisk ohälsa

1:59 min

Sameslöjdaren Jonas Zakrisson och musikern Johan Airijoki båda från Gällivare har gjort en samekniv med USB-sticka i skaftet.

Idén till kniven började växa fram för ett år sedan och under februari kommer kniven auktioneras ut och pengarna går till Vaajmoe-kören som arbetar mot psykisk ohälsa.

– Johan ville sätta in en skiva i kosa eller en kniv och därifrån började vi spåna på det. Och så tog det en stund då vi gick runt och tänkte på det och hur det skulle kunna utformas. Då tror jag Johan sa typ för ett halvårsedan. "vad säger du om den här idén? Att göra det och att sänka pengarna till nått bra? berättar Jonas Zakrisson.

Jonas Zakrisson arbetade med kniven från och till i en månad. I hornskaftet finns USB-minnet. Minnet innehåller Gällivare-musikern Johan Airijokis senaste album "vissa saker måste brännas". Från den första till den 14 februari kommer kniven ligga ute för aktion och pengarna från aktionen kommer att gå till Sáminuorras kör Vaajmoe.

– För två år sedan ungefär i Jokkmokk. Jag och några kompisar var med och kompade dem också och det var några unga tjejer i tonåren, som sjöng och berättade väldigt starka historier och psykisk ohälsa och personer som tagit livet av sig, och dom var väldigt ärliga och modiga. Så jag vart väl tagen av deras historier och har väl själv erfarenhet att personer i min omgivning har mått dålig och folk som tagit livet av sig. Så jag tycker det var ett bra projekt som kombinerar musik och tar upp en viktig fråga. Säger Johan Airijoki

Vilka hoppas ni budar?

– Jag hoppas alla som vill gör ett försök på den. Men jag hoppas att det kommer några större och lägger bud för en bra grej och för en fin kniv, säger Jonas Zakrisson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista