Peter Rodhe
#sanningsápmi

Inledande möte om oberoende sanningskommission hålls idag

2:21 min

Idag möts företrädare för samiska riksorganisationer, Sametinget och diskrimineringsombudsmannen för inledande samtal om en oberoende sanningskommission.

Peter Rodhe, som är ordförande i riksorganisationen Same Ätnam, har stora förväntningar på mötet och tycker att det är en väldigt viktig fråga.

- Det är många saker som vi tycker, så att säga, har levt i dunklet och samer och svenska staten och forskningsinstitutioner det känns som att inte alla har samma bild av vad det är som har hänt, när det gäller till exempel rasbiologin och de samiska markerna och många fler frågor, säger Peter Rodhe.

Skallmätningar i rasforskningens namn och tvångsförflyttningar, är bara ett par exempel på övergrepp som drabbat samerna genom åren.

Och Same Ätnam ordförande Peter Rodhe, tycker en viktig fråga för en sanningskommision är de samer som hamnat utanför renskötseln och på så vis osynliggjorts, hamnat vid sidan av den samiska kulturen och förlorat språken.

- Jag tycker att huvudfrågan borde vara hur man behandlat samiska rättigheter och de samiska markerna. Alla samer som en gång, vars förfäder då har ägt land och nu har man ingenting, säger Peter Rodhe.

Redan 2008 krävde den samiska ungdomsorganisationen Saminuorra att regeringen inrättar en sanningskommission. Något som de menar måste till för att rätta till de övergrepp som genom historien gjorts mot samerna. Men Saminourras ordförande Isak Utsi vill inte lyfta någon enskild fråga som viktigare än någon annan.

- Det viktiga är att staten och folket samerna får ett dokument där vår gemensamma historia anges, där vår historia tas som sanning och det är det viktiga och inte en enskild fråga, säger Saminourras ordförande Isak Utsi.

Peter Rodhe i Same Ätnam tycker det är bra att Diskrimineringsombudsmannen och Sametinget nu kallat till ett möte om en sanningskommission.

- Jag hoppas att man kommer fram till en konkret plan och att det avsätts resurser så att man komma igång med det här arbetet och självklart alla riksorganisationer och andra samiska intressenter får ta en väldigt aktiv del i det här, säger Peter Rodhe, ordförande i riksorganisationen Same Ätnam.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista