Björn Brodin, Diskrimineringsombudsmannen DO. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Björn Brodin, Diskrimineringsombudsmannen DO. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
#sanningsápmi

Ett steg närmare samisk sanningskommission

2:23 min

Idag träffades DO, Sametinget och de samiska riksorganisationerna för att dra upp huvuddragen för en samisk sanningskommission.

Björn Brodin är utredare på Diskrimineringsombudsmannen, DO, och var en av de som deltog i dagens möte i Kiruna. 

– Dagens situation när det kommer till diskriminering av samer påverkas väldigt tydligt av de övergrepp som har begåtts genom historien. Att få kunskap om historien och övergreppen, och en gemensam förståelse för det, tror vi kan vara en viktig utgångspunkt för förändring, säger han.

Förutom DO deltog även Sametinget och de samiska riksorganisationerna SSR, SSIF, Same Ätnam, Sáminuorra och Renägarförbundet på mötet.

- Det viktiga är att samer verkligen funderar i den här frågan, vad det innebär för mig. Det här ska upp nu och vi hoppas att det här bär frukt för den samiska befolkningen, säger Ulrika Rehnström, svenska samernas idrottsförbund.

Rennägarförbundets Aslak Allas tycker det är bra med en sanningskommission.

- Det är bra att svenska samhället får se vad svenska staten gjort mot oss Sveriges urfolk. Svenska samhället vet ingenting vad staten gjort och det är inte alla samer heller som vet. Därför är sanningskommissionen viktig, säger Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista