Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Sveerje / Ruoŧŧa / Svierik

Sametinget vill ha mer att säga till om

1:42 min

Sametinget vill bli mer delaktiga i de frågor som rör samer – det är en av frågorna man lyfter på ett möte med miljöministern idag.

Idag måndag träffar Sametinget miljöminister Åsa Romson. Med sig till mötet har man krav om att bli mer delaktiga i de frågor som rör samer.

– Vad är poängen med att ha ett Sameting om det inte är vi som hanterar samiska frågor? Varför finns vi om man inte lyssnar på vad vi har att säga när man tar beslut som rör samiska frågor, säger Sametingets vice styrelseordförande Josefina Lundgren Skerk.

När Stefan Löfven i höstas presenterade sin regeringsförklaring förklarade han att regeringen ville öka samiskt inflytande och delaktighet. Det är det här som Sametinget nu vill göra verklighet av.

Enligt Josefina Lundgren Skerk har man från regeringshåll inte tagit tillräcklig hänsyn till samer och Sametingets kompetens när man har lagt ansvaret för frågor som rör samer på andra myndigheter än Sametinget.

Det gäller bland annat arbetet med samebyarnas terrängkörningsplaner och arbetet med samverkan mellan rennäring och gruvindustri.

– Som det ser ut just nu sitter vi på sidolinjen och är en remissinstans, mer eller mindre.

Har Sametinget kapacitet att ta på sig fler uppdrag?

– Om medel medföljer. Vi är expertmyndigheten i samiska frågor, säger Lundgren Skerk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista