Agneta Silversparf. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Agneta Silversparf. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Börjar bli ordning i Samiska minnesfonden

2:40 min

Efter Sameradion & SVT Sapmis granskning så har Samiska minnesfonden nu rättat till problemen. Årsredovisningarna är ordnade och stiftelsen godkänd av länsstyrelsen.

Nu siktar Samiska minnesfonden på att få ordning på verksamheten igen. Och styrelseledamoten Agneta Silversparf är positiv.

- Det känns verkligen att vi kommit upp ur en väldigt lång och djup svacka och att nu skiner solen igen, det känns fantastiskt skönt, säger Agneta Silversparf.

För ett och ett halvt år sedan avslöjade Sameradion & SVT Sápmi stora problem i den Samiska minnesfonden. Syftet med fonden, som bildats av Samernas Riksförbund, Same Ätnam och Sáminuorra, är att främja forskning och vetenskaplig utbildning om samiska förhålllanden.

Men när vi granskade Samiska minnesfonden 2014 så hade de inte haft några sammanträden på två år, inte heller delat ut stipendium på fyra år. Det saknades dessutom årsredovisningar.

Efter granskningen har minnesfonden ordnat årsredovisningarna, så att de som suttit i styrelsen tidigare fick skriva under och godkänna räkenskaperna.

Därefter valdes Helena Lagerqvist till ordförande. Hon menar att problemen inte påverkat intäkterna negativt.

- Givarna har varit trogna som de brukar vara och det har inte märkts så mycket på den samiska minnesfonden, säger Helena Lagerqvist.

Vid utgången av 2014 hade Samiska minnesfonden tillgångar på ungefär 1,3 miljoner. Trots att bidragen och gåvorna var större än året dessförinnan, hade fonden gott back med närmare 70 000 kronor och har därför ännu inte kunnat dela ut något stipendium.

Banktjänsterna har kostat mer än de smakat och Helena Lagerqvist menar att det också kostat pengar att få ordning på årsredovisningarna.

- Vi har en vision idag i den nya styrelsen att vi ska öka insamlandet och öka gåvorna så att vi kan dela ut mer stipendium.

Ändrar ni strategi nu när det gäller hur ni placerar de här pengarna?

- Det har vi bestämt att vi ska göra. Vi har satt som mål att det ska vara etiska fonder och att det ska ge god avkastning, så det tror jag att vi har gjort, säger Helena Lagerqvist.

Nu har Samiska minnesfonden också fått besked från Länsstyrelsen att den är godkänd som en stiftelse, vilket den inte varit tidigare. Styrelseledamoten Agneta Silversparf, som sitter i Samiska minnesfonden för Same Ätnams räkning, säger såhär om sina förhoppningar.

- Att vi ska kunna visa att satsa på minnesfonden, att vi kan börja dela ut stipendier som målsättningen var en gång i tiden och att vi får visa att vi kan göra nytta, säger styrelseledamoten Agneta Silversparf.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista