Girjas ordförande Matti Berg och justitiekansler Anna Skarhed under Girjasrättegången. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Girjas ordförande Matti Berg och justitiekansler Anna Skarhed under Girjasrättegången, juni 2015. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Hans Geibrink. Arkivfoto: SVT
2 av 2
Hans Geibrink. Arkivfoto: SVT
#GirjasMotStaten

Snart faller domen om jakten och fisket i fjällen

På onsdag kommer tingsrättsdomen i målet där Girjas sameby har stämt svenska staten för att klargöra vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns betesmarker i fjällen. - En historisk dom, säger Girjas ordförande Matti Berg.  

Se grafik, vad handlar målet om egentligen? På samiska eller svenska.

Domen som kommer på onsdag ska klargöra vem, Girjas sameby eller staten, som har rätt att bestämma över samebyns betesmarker i fjällen i Gällivare kommun. Småviltjakten har sedan 1993 varit fri för allmänheten och frågan är vem om ska få förvalta jakten och fisket.

Hans Geibrink, Jägarförbundets ansvariga för fjälljakten, säger att det här är en betydande dom.  

 - Visst är det en stor dom. Även om det nu i första hand berör Girjas marker, så kommer det i förlängningen att påverka hela renskötselområdet, säger Hans Geibrink.  

1993 släpptes jakten och fisket i fjällen fritt efter ett riksdagsbeslut. 2009 stämde Girjas sameby staten för att få svar på frågan. Geibrink vill inte sia om vad domslutet på onsdag blir, men han tror att frågan kommer att gå vidare och sluta i Högsta domstolen till sist.  

- Det är positivt om vi hade kommit till ett avgörande i och med att frågan diskuterats i så många år, säger Hans Geibrink. 

Samebyns ordförande Matti Berg menar att det kommer att bli en historisk dom och han vågar spekulera i hur domslutet blir.  

- Jag har alltid trott, och tror fortfarande på att vi vinner, därför att vi har kompetenta domare och tingsrätten har skjutit upp frågan två gånger tidigare. Går domstolen statens väg så är det som att Sverige går hundra år tillbaka i tiden. Dömer domstolen till samebyns fördel, så är det ett viktig del, säger Berg.

Om staten överklagar beslutet?  

- Det är en dyr och kostsam historia och jag vill inte tro att svenska staten med Anna Skarhed i spetsen är beredd att gå så långt.

Två gånger tidigare har tingsrätten skjutit upp domslutet, men nu väntas den historiska domen falla. Här hittar du historiken kring Girjasmålet och kan se det som en grafisk tidslinje. 

Här hittar du alla våra artiklar om Girjasrättegången samlat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".