Ruoŧŧa/Sverige

Statsbidrag har använts till lokalhyra för föreningar

Idag har Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med Sametinget lämnat en rapport om riktlinjer för förvaltningsbidragen för språken samiska, meänkieli och finska till regeringen. Enligt rapporten vill man ha tydliga riktlinjer men att lokala och regionala skillnader ska finnas

Uppdrag som Kulturdepartementet har gett ska ta fram riktlinjer för hur bidraget ska användas. Departementet har velat ha en utvärdering och en analys av vad som statsbidragen används till. Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholms län har tillsammans haft kontakt med olika aktörer inom ramen för nationella minoriteter för språken samiska, finska och meänkieli. Bakgrunden till uppdraget kommer från att både Länsstyrelsen och Sametinget upplever att det finns en viss osäkerhet hos kommuner och landsting hur statsbidragen ska användas.

- Förslagen till riktlinjer och checklistan ska underlätta för hur man ska använda statsbidragen, säger Ellen Omma, Sametinget.

En form av utvärdering och analys har man gjort via enkäter och där har endast 11 procent samer svarat. Det största svarstalet har man fått från sverigefinnar där hela 72 procent är representerade. Det är flest kvinnor som svarat och åldern på de svarande har varit 60 år och uppåt. Förutom enkäter har man genom kontakter med minoritetsföreträdare samt kommuners och landstings redovisningar av statsbidragen kunnat inhämta kunskap i området.

Genom Svenska kommuner och landsting har man även kunnat hämta in material och där har man kommit fram till att det är en storspridning i hur man använder statsbidraget. Stora delar av statsbidragen går till lönekostnader, språkstödjande åtgärder, litteratur, samverkansarrangemang och identitetsstärkande verksamheter. Enligt rapporten förekommer även att kostander för värme och hyra samt samordnares datorer och telefoner bokförs i ramen för statsbidraget. I vissa fall förekommer även att föreningar får sin lokal betald via statsbidraget.

- Vi tycker inte att bidraget ska användas till overheadkostnader som hyra, värme och lokalhyror. Det ska användas till merkostnader så som förordningen reglerar. Behovet styr användningen av statsbidraget och kravet är att kartlägga, säger Ellen Omma, Sametinget

De riktilinjer man vill genomföra är; att man följer förordningen(2009:1299), att man har handlingsplaner, samråd, kartläggningar som är aktuella, att kunna vidta aktiva åtgärder för förskola och äldreomsorg som saknar personal med språkkunskaper, föreningar ska få bidrag om de genomför aktiviteter i överenskommelse med kommuner och landstings verksamhetsplaner, kulturaktiviteter som kan räknas som merkostnader som bidrar till utveckling, information på de olika minoritetsspråken och varor samt tjänster när man kartlagt att det finns ett behov av den varan eller tjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".