Västerbottenskommuner satsar på samiska veckor

Ulrika Renström: "Hoppas att det blir uppskattat"
5:33 min

Sorselebor och även i de som bor i Malå kan under veckan fördjupa sig i samisk kultur

I Sorsele ordnas för andra året i rad en samisk vinterveckan, finalen blir precis som förra året den samiska nationaldagen, då man kan välja att fira med tårta i Ammarnäs eller åka med buss till Jokkmokk.

-Vi uppmärksammar samiska nationaldagen med en hel vintervecka med aktiviteter från måndag till lördag, säger Åsa Skum, samisk samordnare i Sorsele kommun.

I Sorsele så jobbar förskolorna, skolorna och äldreboendena speciellt med det samiska under veckan.

- Speciellt på förskolorna har de varit jätteduktiga att be och hjälp för att bland annat kunna servera samisk mat, de kommer att vara ute och kasta lasso och måla den samiska flaggan på snön, berättar Åsa Skum.

Har du några tips till andra som går i tankarna att ordna en samisk vecka?

- Om man jobbar i en förening så tror jag man ska vända sig till sin kommun, om det finns en samisk samordnare eller till kultur och fritidsenheten där det finns människor som kan hjälpa till med kulturarrangemang, säger Åsa Skum.

I Malå är det bibloteket som står för aktiviteterna och det är både föreläsningar och pyssel för barn. Ulrika Renström som är samisk handläggare i Malå säger att det är viktigt att veta varför man ordnar en samisk vecka.

- Man ska ha en tanke varför man gör det, att ha ett tema, och sen se till att man är flera stycken som hjälps åt, säger Ulrika Renström.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".