Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skadade renar i privat djurtransport anmälda av veterinär

Publicerat tisdag 2 februari 2016 kl 05.02
Peter Johansson: Det har inte vart så vanligt
(1:42 min)
Rentransport. Foto: Per-Josef Idivuoma/SVT Sápmi.
Obs! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivfoto: Per-Josef Idivuoma/ Sameradion & SVT Sápmi.

Nära hälften av renarna vid en privat djurtransport hade akuta trauman som upptäcktes vid slakt. Bland annat fann man olika blödningar på olika kroppsdelar.

Detta gav underlag för en anmälan till länsstyrelsen i Norrbotten. 

- Vi har begärt att få uppgifter om hur det kommit sig att dessa anmärkningar uppkommit. Vad det beror på och om det stämmer, säger Peter Johansson på djurskydds- och veterinärenheten vid länstyrelsen.

I december anmälde Livsmedelsverkets veterinär Bertil Funck en händelse där 7 av 16 renar skadats under en djurtransport till slakteri. Anmälan hamnade hos länsstyrelsen i Norrbotten som är den myndighet som hanterar sådana här frågor och åtgärdar problemen. Men det är få anmälningar som kommer in till länsstyrelsen.

- Det har inte vart så vanligt. Om det beror på om det inte är något större problem eller om veterinärerna inte anmäler, det vet jag inte. Men det har blivit fler och fler anmälningar, säger Peter Johansson.

Alla djur som slaktas på slakterier i Sverige kontrolleras av veterinärer. Det är cirka 3 % av slaktade renar som visar olika grader av skador i samband med hantering inför slakt, det absolut vanligaste är blödningar under huden. Det här ärendet handlar om transport med en liten renkur och Peter Johansson på länsstyrelsen säger att det finns många regler som gäller vid sådana här transporter.

- I vissa fall krävs det egentligen tillstånd för transporter. Är det en transport över 6,5 mil krävs det nästan alltid tillstånd. Och sen ska transporten ske med godkända fordon säger Peter Johansson på djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".