Minoritetsföreträdare vill att kommunerna tar större ansvar

1:47 min

Igår överlämnade Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm en rapport till regeringen hur minoritetsspråksbidraget används i Förvaltningskommunerna.

Enligt rapporten vill kommunerna ha mer pengar för att göra ett bättre jobb, medan minoritetsföreträdare vill att kommunerna i sin tur gör mer. Och Jenny Winger i Hede håller med.

- För då skulle de liksom kunna anställa inom Hede område, en samisktalande lärare. För det har inte fungerat på vare sig nord- eller sydsamiskt, säger Jenny Winger.

Det är ett halvår sedan som Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm påbörjade arbetet med utvärdera och analysera hur statsbidragets används i de nationella minoriteternas förvaltningskommuner. Det här har dom gjort genom enkäter till tjugo kommuner och fem landsting, synpunkter från företrädare för de nationella minoriteterna, vilket innebar träff med samrådsgrupper i fyra kommuner samt enkätutskick och slutligen synpunkter från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Enligt rapporten menar många minoritetsföreträdare att effekterna av det som bekostas av stadsbidraget måste nå ut till fler och att kommuner måste börja ta ett större ansvar och göra de nationella minoriteterna och rättigheterna mer synliga i kommunerna.

Enligt Ellen Omma, som är handläggare för det Minoritetspolitiska uppdraget på Sametinget, så krävs det mycket av samerna själva för att få det de har rätt till.

- Det är tråkigt att säga men man måste själv ha kunskapen om vilka rättigheter man har, fast man inte borde det. Det här borde ju kommunerna informera om. Men du ska ha kunskap om vilka rättigheter du har och du måste kräva dem, säger Ellen Omma.

Och när det gäller kommunerna i det samiska förvaltningsområdet anger flertalet av kommunerna att det är identitetsstärkande verksamhet som uppfattas som det som kostar mest.

Jenny Winger i Hede tycker att stadsbidraget används på rätt sätt, åtminstone för de som bor i Funäsdalen.

- I Funäs går det nog, eftersom dom har mycket med samiska att göra där. Men till min hemby Hede är det ju inte så mycket. Där är det ingenting som rör samiskan nästan, säger Jenny Winger i Hede.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista