Eivind Torp och Bror Saiton. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Eivind Torp och Bror Saiton. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
#girjasmotstaten

Inför Girjasdomen: Torp analyserar och summerar

Eivind Torp inför Girjasdomen
20 min

Girjasdomen har stor principiell betydelse. Det säger Sameradions och SVT Sápmis expertkommentator Eivind Torp. Hör en längre analys med Torp inför domen.

Gällivare tingsrätt har en huvudfråga att besvara - vem äger rätten till småviltjakt och fiske inom de marker Girjas sameby förfogar över ovanför odlingsgränsen.

2009 stämde samebyn tillsammans med Svenska samerna riksförbund svenska staten med grunden att samebyn ensam har rätt att bestämma hur och var jakt och fiske ska bedrivas.

Samebyn anser detta vara en rättighet grundad på urminnes hävd, det vill säga rättigheten har upparbetats under lång tids brukande av marken.

Samebyn hävdar också att ensamrätten är reglerad i dagens rennäringslag.

Staten bestrider samebyns talan och hävdar att samerna inte nämnvärt nyttjat området innan staten gjorde anspråk på äganderätten.

Samerna har inte heller jagat och fiskat i speciellt stor omfattning menar staten som också påpekar att samerna varit utsatta för konkurrens om jakten och fisket.

Staten erkänner dock samebymedlemmarnas rätt till att själva jaga och fiske, men hävdar att det inte finns något lagligt stöd för att de även har rätt att förvalta jakten för övriga jägare.

Det är ett omfattande material som tingsrätten har att ta ställning till och domen har också flyttats fram två gånger.

Oavsett utslag så har domen stor betydelse menar Eivind Torp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".