Mariann Lörstrand, Arvidsjaur Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi
Mariann Lörstrand i Arvidsjaur Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi

Samråden fungerar olika i förvaltningskommunerna

1:43 min

En ny rapport om användningen av stadsbidraget för förvaltningsområdena för de nationella minoritetsspråken visar att samråden fungerar olika mellan kommuner och minoriteter.

Ulla Barruk Sunna i Umeå och Marianne Lörstrand i Arvidsjaur har helt olika syn på hur samråden fungerar i respektive kommuner.

Marianne Lörstrand menar att samråden i hennes kommun inte alls fungerar.

-Kommunstyrelsen i Arvidsjaurs kommun har tillsatt en arbetsgrupp som suttit i många år, Dom har inga återapporteringsskyldigheter eller möten med den samiska allmänheten i Arvidsjaur. Den samiska befolkningen har ingen insyn hur pengarna används, säger Marianne Lörstrand i Arvidsjaur.

Men i Umeå är de ett helt annat system.

 -Det är en samisk delegation som är organiserad och bildad för att göra de här arbetet, arbetet prioriteras utifrån önskemål från den samiska befolkningen som träffas till öppna samråd eller särskilt inbjudna möten som samiska delegationen bjuder in till så vi får prata ihop oss om vad det är för frågor vi ska driva, säger Ulla Barruk Sunna i UmeåGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista