Piere Bergqvist. Foto: Marit Kuhmunen Blom
Piere Bergqvists anmälan om renstöld ligger hos Polisen i Västernorrland. Foto: Marit Kuhmunen Blom
Jiemte/Jämtland

Polisen tvivlade på om det var en ren som blivit skjuten

Igår väntade Piere Bergqvist på samtal från polisen efter att kvällen innan ha gjort en anmälan om renstöld. Ingen polis ringde upp. Det berodde på att det inte hade upprättats en anmälan efter Bergqvist samtal på måndagskvällen.

Under tisdagskvällen gjorde Piere Bergqvist en ny anmälan igen. Enligt honom fick han ringa upp flera gånger till polisen för att få göra anmälan. 

- Den första jag pratade med ville veta om det var tjuvjakt eller stöld. Jag förklarade att det var stöld av min egendom samt att det var en tjuvjakt på mina renar, polisen förstod inte riktigt och skulle leta upp någon som kunde ta emot anmälan, polisen lovade ringa upp, jag väntade men ingen ringde upp, jag fick ringa igen. säger Piere Bergqvist.

Enligt Bergqvist tvivlade polisen på om han verkligen visste att det var en ren som blivit skjuten och inte något annat djur.

- Ja, jag fick förklara att jag såg att det var ren som blivit tjuvskjuten eftersom att det var renhår, renspår, blod med mera på platsen, säger Piere Bergqvist.

Piere Bergqvists anmälan ligger hos polisen i Västernorrland och just nu på avdelningen grova brott.

- Det är väldigt beklagligt att han blivit illa bemött och så ska det inte vara, man ska bli betrodd när man ringer till polisen, Veronica Andersson, tillförordnand chef för grova brott i Västernorrland.

Enligt Veronica Andersson kommer polisen mest troligt samarbeta med Norrbotten och Västerbotten för att kunna dela med sig av kunskap i renstölds anmälningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista