Håkan Jonsson. Arkivfoto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Arkivfoto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
#girjasmotstaten

Sametingets styrelseordförande förvånad över domen

1:44 min

En sameby kan inte ha ensamrätt, eftersom den samiska rätten vilar på alla samer. Det menar Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och Jakt- och fiskesamernas ordförande, angående domen i Girjasmålet.

Håkan Jonsson menar att det är bara en liten del av samerna som är medlemmar i samebyar.

- Den här domen visar bara att om man är medlem i samebyn har man rätt att jaga och fiska. Den säger ju absolut ingenting om övriga samer som med säkerhet också verkat på de här markerna, det vill säga också jagat och fiskat, säger Håkan Jonsson när Sameradion & SVT Sápmi ringer upp honom och ber honom kommentera Girjasdomen.

Om staten hade vunnit skulle staten äga rättigheterna. Hade det varit bättre tror du?

- Om man säger såhär: det är fel ingångsvinkel i överhuvudtaget. Den rätt som föreligger på de här markerna är en samisk rätt, det är inte staten som har rätt heller. Det är de samer som har nyttjat markerna som äger jakt och fiskerätten, så egentligen ska väl varken staten eller samebyn kunna vinna ett sånt här mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista