1 av 2
Jerker Bexelius och Lars-Erik Åhrén. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Jerker Bexelius och Lars-Erik Åhrén. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Glädje och hopp inför framtiden efter domen

Tänk att det går att vinna över staten, är några av reaktionerna efter att Girjas sameby fick ensamrätt till samebyns marker. Idag vann Girjas sameby över svenska staten.

I dag vann Girjas sameby över staten i det så kallade Girjasmålet. Girjas sameby stämde staten 2009 för att få klargjort vem som har ensamrätt till samebyns marker i fjällen. 

Sameradion & SVT Sápmi for ut på stan i Östersund för att höra vad reaktionerna var. 

- Jag blev riktigt förvånad att det går att vinna mot staten i ett sådant här mål, men det blir väl överklagat senare antagligen, säger Klas Persson i Östersund. 

Jerker Bexelius, som är verksamhetschef på Gaaltije i Östersund.

- Jättekul! Har precis bara läst om domen. Det känns som ett genombrott, men jag är säker på att staten kommer att utmana den, säger Bexelius. 

Lars-Eric Åhren som arbetar som lärare i sydsamiska fortsätter. 

- Jag tycker det är väldigt bra om samerna någon gång kan vinna mot staten, säger Åhren. 

Vd tror ni att domen beyder?

- Jag tror det är en moralisk boost, att vi faktiskt har en möjlighet att vi tycker och tänker och det är jätteviktigt. Sen vad det sätter igång för övriga processer, det får vi ju se, säger Jerker Bexelius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista