Invigning av Jokkmokks marknad Foto: Karen Eira
1 av 4
Invigning av Jokkmokks marknad Foto: Karen Eira
Jokkmokks marknads invigning Foto:Karen Eira
2 av 4
Jokkmokks marknads invigning Foto:Karen Eira
Jokkmokks marknads invigning
3 av 4
Jokkmokks marknads invigning
Apmut Ivar Kuoljok Foto:Karen Eira
4 av 4
Apmut Ivar Kuoljok Foto:Karen Eira

Jokkmokks marknad invigd för 411 gången

1:19 min

Midvinter är årets tema för Jokkmokks marknad som invigdes för den 411 gången i går kväll,

Mycket folk hade kommit trots kylan och talare för kvällen -Kung Bore - sa i sitt tal att det är rena nyårsafton när Jokkmokks marknad invigs

 - ikväll är den enda och sanna nyårsaftonen, i morgon öppnar marknadsstånden och en rad marknadsaktiviteter fortsätter, sa Kung Bore.

Konferencier för kvällen var Jan Erik Länta och han berättar varför dom valt midvinter som årets tema är att det kännetecknar Jokkmokks vinter som är ljuset och hur man lever i Jokkmokk, och tanken är att man skall tänka mer på klimatet, och det kommer synas på årets marknad.

- Det känns inte som det är redan och så är det varje år, den kommer och då är man inte riktigt beredd och allt skall göras dagen innan, säger Jan-Erik Länta.

Bland annat uppträdde Sara Ajnnak och Apmut Ivar Kuoljok fick Jokkmokks Kommun kulturstipendium för sina gärningar och sitt författarskap om renskötseln.

-Årets marknads tema är midvinter på polcirkeln, för oss Jokkmokkare och vi som bor i det här området så betyder Jokkmokks marknad starten på någonting nytt. säger Kung Bore.

Karen Eira, Sameradion & SVT Sápmi
karen.eira@sverigesradio.se

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista