Ett barn tar på sig stora glasögon.
Foto: Monica H/Flickr/Creative Commons

Glasögonbidrag för alla barn

Alla föräldrar som har barn med behov av glasögon kommer att få bidrag av landstingen från den 1 mars. Reformen som kostar 120 miljoner kronor har nu klubbats igenom i riksdagen.

Tidigare har föräldrar till barn under åtta år och barn med grava synfel fått bidrag för glasögon eller kontaktlinser. Med lagändringen kommer reglerna att omfatta alla barn upp till 19 år.
-Det här kan vara en stor utgift i en familj som kanske inte har så god ekonomi. En utgift av den här storleksordningen kostar på, och man kanske har fler barn, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

För en del barn, vars föräldrar inte har råd med glasögon, kan problem med synen få stora konsekvenser.
-Det är en jämlikhetsfråga för barnen att de kan följa med i undervisningen i skolan. Att det inte ska hänga på att de kan se vad som står på tavlan, säger Åsa Regnér.

Förslaget som regeringen lagt fram tillsammans med Vänsterpartiet antogs av riksdagen på onsdagen. Hur stora bidragen ska vara kommer regeringen att meddela i särskilda föreskrifter.

Lagen inkluderar även barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

Fakta:

Bidrag till glasögon eller kontaktlinser gavs även tidigare för barn med bestående grava synfel. Bidragen varierar mellan 500 och 2 200 kronor och ges efter medicinsk bedömning. Med den nya lagen kommer alla barn upp till 19 år som behöver glasögon eller kontaktlinser att få ett bidrag från landstingen på upp till 800 kronor per tillfälle, då exempelvis nya glasögon behövs.

Socialstyrelsen ska få i uppdrag att följa upp och utvärdera reformen, bland annat för att se hur många barn och unga som får del av bidraget och om det är några grupper som inte utnyttjar bidraget.
Mellan 150 000 och 170 000 barn uppskattas ha behov av glasögon.

Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".