Vaapsten Sijtes ordförande Torkel Stångberg, flankerad av vice ordförande Anneli Kråik och Lorentz Sjulsson Åsdell. Foto: Thomas Sarri/Sveriges Radio Sameradion
Vaapsten Sijtes ordförande Torkel Stångberg, flankerad av vice ordförande Anneli Kråik och Lorentz Sjulsson Åsdell. Foto: Thomas Sarri/Sveriges Radio Sameradion
#girjasmotstaten

Vill att rättigheterna till jakt och fiske ska tillfalla alla samer

2:28 min

Domen i Girjasmålet skapar stora frågetecken för en majoritet av samer som är utanför samebyar. Det menar Torkel Stångberg, ordförande i Vaapsten Siijte, som jobbar för erkännandet av de samiska rättigheterna för alla samer.

För Torkel Stångberg är det självklart att jakt- och fiskerättigheterna ska kunna nyttjas av alla samer, på grund av upparbetad och medärvda rättigheter. Och han vill inte att samebyarna ska ha någon allenarådende bestämmanderätt över vem som får jaga och fiska.

- Därför det är en självklar rätt som alla samer ska ha idag. Innebär den här domen att samebyn får möjlighet att stänga ute samer utanför samebyn ännu mer och inskränka på den lilla rätt som samer utanför samebyn ändå har idag så är det inte positivt, säger Torkel Stångberg.

Vaapsten Siijte jobbar ju för erkännandet av samiska rättigheter för alla samer. Är den här domen inte bra för alla samer?

- Det beror på, om man ser den här domen som ett verktyg och implementerar den för alla samers lika värde. Om man inte gör det så tror jag klyftan mellan samebyarna och framförallt Sametinget kommer att öka.

Torkel Stångberg tror att Sametinget som folkvalt urfolksparlament i och med det kommer att undergrävas, eftersom man ännu inte kommit fram till vem som är ägare av marken. Han menar att markfrågan är den absolut viktigaste att avgöra innan man går på steg två.

- Det känns som den här domen är lite steg två.

Det är ju en samisk rätt till jakt och fiske som erkänns. Även om det bara handlar om en sameby, är det inte ett bra första steg?

- Jo, visst är det ett bra första steg, absolut, att man i den här domen bland annat lyft fram urminneshävden är ju oerhört positivt för oss som kämpar för våra samiska rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista