Victoria Tauli-Corpuz. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Victoria Tauli-Corpuz. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

FN:s urfolksrapportör gläds åt Girjasdomen

En glädjande dom och en seger för rättvisan.
Så kommenterar FN:s specialrapportör i urfolksfrågor, Victoria Tauli Corpuz, gårdagens dom i Girjasmålet.

Victoria Tauli Corpuz skriver i ett mejl att hon är glad över Girjas historiska seger igår.

- Detta är en seger över en diskriminering som pågår än idag. Det är en seger för rättvisa för samer vill kämpar för att hävda sina rättigheter till sina traditionella områden och näringar, skriver Tauli Corpuz.

Victoria Tauli Corpuz har varit FN:s specialrapportör i urfolksfrågor sedan i maj 2014. Hon bevakar urfolksfrågor och rapporterar kontinuerligt sina iakttagelser till FN och berörda regeringar.

I somras besökte hon Västerbotten och träffade samiska företrädare och fick då bland annat en inblick i det planerade gruvprojektet Rönnbäck utanför Tärnaby. Hon känner därför samiska förhållanden väl.

Hon hoppas nu att domen i Gällivare tingsrätt ska leda till förändrad lagstiftning när det gäller samiska rättigheter.

-Domen bör leda till en lagstiftning som fullt ut erkänner samernas mänskliga rättigheter att förfoga över sina egna marker. Regeringen bör också få igång en process för att förändra alla lagar som diskriminerar samer, skriver Tauli Corpuz i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista