Mattias Åhrén. Foto: NRK
Mattias Åhrén. (Arkivbild) Foto: NRK
#girjasmotstaten

Åhrén: Domen håller upp till högsta instans

Mattias Åhrén: Juridiken i målet är väldigt enkel
5:11 min

Juristen Mattias Åhrén är övertygad om att tingsrättens dom i Girjasmålet kommer att stå sig ända till sista instans.

- Ett helt fantastiskt utslag.

Det säger juristen Mattias Åhrén som var med och förberedde stämningsansökan tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund och Girjas sameby.

 – Jag är inte så överraskad, från en juridisk analys så hade jag nog väntat mig det här, men det är många aspekter i saken och på det emotionella planet så är det lite av en chock.

Mattias Åhrén var också med under rättegången i slutet av maj och början av juni ifjol, i egenskap av expertvittne på samebyns sida. Han kallar domen för ett samerättsligt genombrott.

 – Vi har haft ett antal domar som varit viktiga för den samiska rättskampen, men den här skiljer sig för här attackerar man statens grundläggande uppfattnig om vad som är de samiska rättigherna och får medhåll av rätten, det vill säga att statens syn på samerätten är fel, säger Mattias Åhrén i en intervju med NRK Sápmi.

Mattias Åhrén tolkar domen som att man i princip kan säga att ingen kan idag komma komma till fjällen och göra annat än gå, utan samebyns samtycke. Dessutom menar han att den stärker samebyn gentemot gruvdrift och vindkraft.

Staten har tre veckor på sig att överklaga domen och kommer förmodligen också att göra så, enligt JK Anna Skarhed. Men Åhrén menar att domen kommer att stå sig ända upp till Högsta Domstolen. 

 – Det är jag övertygad om, juridiken i målet är väldigt enkel.

Åhrén pekar på att tingsrätten konstaterar att Girjas och dess företrädare har brukat området under lång tid och upparbetat en exklusiv rätt till jakt och fiske.

 – Ska det ändras så måste staten kunna visa på någon handling där den tar rätten från Girjas och det klarar inte staten, det har den inte klarat i det här målet, och det gäller inte bara Girjas utan det gäller samtliga samebyar i Sverige.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har uttalat sig om domen och sagt sig vara förvånad eftersom en sameby enligt honom inte kan ha ensamrätt till jakt och fiske. Den samiska rätten vilar på alla samer och alla samer är inte medlemmar i en sameby, menar Jonsson.

Mattias Åhrén säger sig inte ha sett något officiellt uttalande från Jonsson men menar att domen inte bara är en framgång för renskötande samer.

 – Med det här målet så blir den samiska rättighetskartan större än vad den varit och det kan ju inte vara nåt annat än bra för det samiska samhället, sedan blir det nästa fråga hur det ska hanteras internt. Men i förlängningen kommer det att komma alla samer till del, säger Åhrén till NRK Sápmi.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".