Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Håkan Jonsson svarar på SSR:s kritik

4:11 min

Sametignets styrelseordförande Håkan Jonsson håller inte alls med Svenska Samernas Riksförbund när de kritiserar honom för att inte stå upp för samiska rättigheter i och med dennes uttalande om Girjasdomen.

Håkan Jonsson menar tvärtemot att han värnar om den samiska rätten och att det är den som han håller allra högst.

- Det är inte den samiska rätten som vunnit här utan det är samebyn som har vunnit och det är två vitt skilda saker. Självklart värnar jag om den samiska rätten och den kommer jag även i framtiden att kämpa för, säger Håkan Jonsson.

Jörgen Jonsson menar att du visar total brist på respekt för renskötseln och dess utövare. Vad säger du om det uttalandet?

- Det får stå för han. För jag har under alla år stöttat rennäringen och jag kommer att fortsätta göra det i framtiden, men när det gäller rättigheter måste ändå Jörgen Jonsson inse att rätten till jakten och fisket tillhör alla samer och inte bara renskötseln.

Det Håkan Jonsson tror behövs är att alla samer enas om en del grundprinciper, vilket han tror alla samer skulle tjäna på i framtiden, så att rätten till jakt och fiske och marken över lag vilar på samisk plattform.

- Nu ska man komma ihåg att mina uttalanden då det gäller det här är som ordförande i Jakt- och Fiskesamerna, eftersom Sametinget inte tagit ställning i den här frågan.

Men har inte SSR en poäng att frågan om rätten till jakt och fiske pågått under lång tid och att det här är ett stort steg framåt när det gäller samiska rättigheter?

- Det är ett stort steg framåt för medlemmarna i Girjas sameby, men det är definitivt inget steg framåt när det gäller samiska rättigheter. Det här försvårar ju definitivt Sametingets arbete att försöka få igenom urfolksdeklarationen. Det försvårar den processen eftersom vi får civilrättsliga domar som säger något helt annat, att bara en viss grupp har rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista