1 av 3
2 av 3
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
3 av 3
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen HeikkiI Sameradion & SVT Sápmi.
#girjasmotstaten

SSR rasar över Håkan Jonssons uttalande om domen

Beklagligt att Sametingets högste företrädare inte kan glädjas åt domen, då Girjas sameby vann över svenska staten. Det menar Svenska samernas riksförbund och nu kräver de svar.

Det är med bestörtning som Svenska samernas riksförbund (SSR) tar emot Håkan Jonsson uttalande i samband med att Girjas sameby vann över svenska staten.

- Samerna är ett folk och att inte kunna glädjas med oss alla är beklagligt. Det är ju för en allmänhet lite obegripligt. Här vinner en sameby mot staten i vem som har bättre rätt i jakt och fiske och sen har vi Sametingets högste företrädare som inte alls är nöjd med domen. Det är helt obegripligt, säger Jörgen Jonsson.

I uttalandet menade Håkan Jonsson bland annat att domen bara visar att man har rätt att jaga och fiska om man är medlem i Girjas sameby.

Nu menar SSR att Håkan Jonsson visar total brist på respekt för renskötseln och dess utövare, när han inte solidariskt ställer upp för samiska rättigheter och delar stoltheten och glädjen som organisationen känner.

Svenska Samernas Riksförbund menar också att landsmötet vid flertalet tillfällen uttalat att Sametinget inte är den part som skall företräda renskötseln och organisationen tycker inte att Håkan Jonssons uttalande igår stärker förtroendet för Sametinget.

- SSR kräver ett förtydligande från sametinget om uttalandet är Sametingets officiella inställning i frågan, säger SSR:s ordförande Jörgen Jonsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista