Jeanette Wäppling, Gällivares kommunalråd. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Jeanette Wäppling, Gällivares kommunalråd. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kommunalråd: Viktigt för båda grupper att det fungerar

Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling förstår både Girjas samebys glädje över domen som kom i Gällivare tingsgrätt, och oron hos människorna kring jakten och fisket.

Jeanette Wäppling är kommunalråd i Gällivare, där Girjas sameby har sina marker. Hon kan inte säga så mycket om domen men att det principiellt är en viktig fråga.

- Jag förstår Girjas glädje som har kämpat för det här så länge, men jag förstår också oron hos friluftsmänniskorna i kring jakten och fisket, men jag är övertygad om och när den här domen träder i kraft så kommer man säkert att komma överens och lösa den frågan, det förutsätter jag, säger Jeanette Wäppling kommunalråd i Gällivare. 

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson vill inte uttala sig dess mer om domen, 

- Som kommun har vi svårt att uttala oss. Det gör ingen förändring i dagsläget, den dagen domen vunnit laga kraft får man sätta sig in i det och se hur man jobbar, säger Kristina Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista