Fredrik Prost i mitten omgiven av Mikael Pirak, Sámi Duodjis styrelseordförande och Mari-Ann Nutti, Vd Sámi Duodji.
1 av 2
Fredrik Prost i mitten omgiven av Mikael Pirak, Sámi Duodjis styrelseordförande och Mari-Ann Nutti, Vd Sámi Duodji. Foto: Lisa Utsi/Sameradion & SVT Sápmi
Fredrik Prost, 2016 års Asa Kitok Stipendiat
2 av 2
Fredrik Prost, 2016 års Asa Kitok Stipendiat

Fredrik Prost 2016 års Asa Kitok stipendiat

5:39 min

Trä- och hornslöjdaren Fredrik Prost från Viikusjärvi mottar Sápmis mest prestigefyllda slöjdutmärkelse - Asa Kitok stipendiet.

- Det är en stor ära att få priset, många duktigare slöjdare har fått det före mig, säger den 35-årige konsthantverkaren.

Fredrik Prost kommer från Vihkosjávri/Viikusjärvi men är bosatt i Kiruna där han också har sin verkstad. Sin första kniv gjorde han som 15-åring och numera jobbar han heltid med att bland annat tillverka knivar, kåsor och knappar.

- Det här är mitt drömjobb, jag är lyckligt lottad som får jobba hela tiden med slöjden, säger Prost.  

Liksom tidigare stipendiater kommer han nästa år ha en egen utställning på Sameslödjsstiftelsen/Sámi Duodji, och han har redan hunnit tänka på vad han vill visa.

- Jag kommer att leta slöjdens rötter och tillverka traditionella saker som inte längre görs så ofta, som till exempel skidor och spjut. Asa Kitoks tanke var ju att bevara gamla hantverkskunskaper, säger Prost.

Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodjis motivering till valet av 2016 års stipendiat:

”Fredrik Prost är en ung slöjdare som med släktens traditioner som inspiration och grund redan utvecklat en unik stil och ett eget konstnärligt uttryck. Han har en stark och tydlig koppling till tidigare generationers slöjdare i sina alster, samtidigt som han drivs av viljan att experimentera och utveckla såväl bruksföremålen som den egna hantverksskickligheten.”

Sedan 2005 har Asa Kitok stipendiet har delats ut av Sameslödjsstiftelsen/Sámi Duodji till minne av rotslöjdaren Asa Kitok från Sörkaitum i Gällivare.

Tidigare Asa Kitok stipendiater: 
2015 – Marianne Enoksson
2014 – Lena Sandberg Johansson
2013 – Folke Fjällström
2012 – Nils-Johan Labba
2011 – Britta Marakatt-Labba
2010 – Randi Marainen
2009 – Per Aira
2008 – Erica Huuva
2007 – Solveig Labba
2006 – Lena Krihkke Persson
2005 – Jon Tomas Utsi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista